BAŞKAN Recep AKDOĞAN’dan TOPLU SÖZLEŞME AKABİNDE AÇIKLAMA
05 Eylül 2021, Pazar

BAŞKAN Recep AKDOĞAN’dan TOPLU SÖZLEŞME AKABİNDE AÇIKLAMA


Memur-Sen konfederasyonuna bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası Kırıkkale Şube Başkanı Recep AKDOĞAN 6. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmelerinin ardından açıklamada bulundu. Akdoğan, Memur-Sen Konfederasyonuna karşı yapılan eleştirilere cevap vererek kazanımları görmezden gelmeye çalışarak, emeği, mücadeleyi yok sayan bir eleştiriyi kabul etmiyoruz dedi.

Akdoğan yaptığı açıklamada, “Bir Toplu Sözleşme Dönemini daha geride bıraktık. Bizler emeğimiz çabalarımız sonucunda Toplu Sözleşme Masasından yüzde yüz memnun ayrıldığımızı ifade etmiyoruz. Tam olarak memnuniyet olmasa dahi genel hatları ile önemli ve sahanın beklentisi olan birçok kazanıma imza atıldı. Daha önce de defalarca kere ifade ettiğimiz gibi Sağlık ve Sosyal Hizmet çalışanlarımız çok daha iyiye çok daha güzel şartlara layıktır. Emekleri ile özverili gayretleri ile bunu çoktan ve birçok kez ispatlamış kamu çalışanlarıdır. Sağlık çalışanlarının beklentilerinin daha fazla olduğunu ve bu beklentilerin haklı olduğunu elbette ki biliyoruz. Ancak, elde edilmiş bunca kazanıma rağmen körü körüne bir eleştiriyi de kabul etmiyoruz. 5. Dönem Toplu Sözleşmede masanın hakem heyetine taşınması sonucu oluşan tabloyu hep birlikte tecrübe ettik.  Dolayısı ile 6. Dönem Toplu Sözleşmede elde etmiş olduğumuz kazanımları yok sayıp masanın yeniden hakem heyetine taşınmasına göz yumamazdık. Bir ifade ile Toplu Sözleşme Görüşmelerini hakem heyetine taşımak sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarımızın kazanımlarını riske atmak anlamı taşıyacaktı. 6. Dönem Toplu Sözleşmede sahanın talebi doğrultusunda elde edilebilecek maksimum kazanımla sözleşme mutabakatla sonuçlanmıştır. 6.Dönem Toplu Sözleşme Sonrasında edinilen kazanımların sahada doğru ve tam olarak algılanmadığını, aksi yönde bir algı yaratılmaya çalışıldığının farkındayız. Sahada, sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarımızın yanında yer almayan, fikirleri ve zikirleri sadece içi boş muhalefet olan, alternatifler geliştirmekten uzak “istemezyuk” anlayışıyla haksız bir algı yaratmak istemektirler. Zira Toplu Sözleşmedeki genel taleplerin oluşturulmasında ortak hareket edilmiş, toplu sözleşme sürecinde herhangi bir itirazı olmamış, sözleşme metni mutabakatla imzalandıktan sonra sahanın verdiği tepki sonucu biz masadan kalktık diyerek sendikacılık yapılmaz.

Bizler hiçbir zaman nihayeti olmayan gayretin sonlanamayacağı bir görev bilinci ile hareket etmekteyiz. Hak savunmak demek sadece Toplu Sözleşme Masalarında olmayacağını, Hak arama mücadelesinin ara vermeden devam etmesi gerektiği bilinci taşımaktayız. Sağlık-Sen olarak; 6. Dönem Toplu Sözleşmede elde etmiş olduğumuz kazanımlarımızın üzerine yenilerini eklemek için gayret etmeye, sahanın çözüm bekleyen sorunları ile dertlenmeye, mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu süreçte göstermiş oldukları gayret için Genel ve Yerel bazda tüm teşkilatımıza Kırıkkale Sağlık-Sen Şube Başkanlığı olarak teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
 

 

“Sağlık-Sen’in kazanımları”

Yüz binlerce sağlık çalışanının sabit ek ödemeleri yüzde 20 arttırıldı. Asli görevlerinin yanında ambulans şoförlüğü de yapan Acil Tıp Teknisyeni ve Teknikerleri ile Toplum Sağlığı Teknisyenlerinin, performans puanları yüzde 50 artırıldı.   Dini bayramlarda verilen artırımlı nöbet ücreti uygulamasının milli bayramlarda da verilmesi sağlandı. Milli ve dini bayramlarda nöbet tutan her sağlık çalışanı, bundan böyle yüzde 25 artırımlı nöbet ücreti alacak. Acil servise hizmet veren röntgen ve laboratuvar birimlerinde çalışanların nöbet ücretleri yüzde 50 artırıldı.  Entegre sağlık hizmeti sunulan merkezlerde tutulan nöbetlerin ücretleri yüzde 50 artırılarak, acil servis nöbetleriyle eş değer hale getirildi.  Çevre sağlığı ve tütün denetimi yapan binlerce sağlık çalışanının performans puanı yüzde 40 oranında artırıldı. Binlerce uzman hemşire ve ebenin, özel hizmet tazminatı ilaveleri yüzde 40 oranında artırıldı. Yaklaşık 400 bin sağlık çalışanının kadro unvan katsayısı ilavesi yüzde 100 oranında artırıldı. Entegre hastanelerde görevlendirilen diş hekimlerinin ek ödemesi, yüksek olan kurumun ek ödemesi üzerinden ödenmesi sağlandı. Yatılı sosyal hizmet kuruluşlarında görev yapanlara ödenen sosyal hizmet tazminatı yüzde 100 oranında artırıldı. Ayrıca bu tazminatın kapsama alanına, kadın konuk evi,  ŞÖNİM ve şiddetle mücadele irtibat noktalarında görev yapan sosyal hizmet çalışanları da dahil edildi. “Yardımcı sağlık hizmetleri sınıfı” tanımındaki “yardımcı” ibaresinin kaldırılması için çalışma yapılacak.  Resmi ve dini bayramlardaki idari izinli günlerde görevli sağlık çalışanları nöbet ücreti alacak.  Hekim dışı sözleşmeli yöneticiler, sabit ek ödeme hakkından yararlanacak.  Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda görev yapan yüksek lisans ve doktora sahibi öğretmenlerin ek ders ücretleri artırıldı. Buna göre yüksek lisans sahibi öğretmenler yüzde 7, doktora sahibi öğretmenler ise yüzde 20 artırımlı ek ders ücreti alacak. On binlerce sağlık çalışanını yakından ilgilendiren görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının, bu sözleşme döneminde tekrar yapılması için çalışma başlatılacak.  Doğum yapan 112 çalışanlarının 2 yıl süren nöbet yasağının, süt izni bitiminden itibaren isteğe bağlı olarak kaldırılması sağlandı.  Sağlık çalışanları milli ve tabiat parklarından ücretsiz yararlanacak. 2020 yılında sona eren sözleşmeli aile hekimi uzmanlık eğitimiyle ilgili düzenlemenin devam etmesi sağlandı.

.

“Memur-Sen’in Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanlarını ilgilendiren bazı genel kazanımları”

2022 için 5+7, 2023 için 8+6 ve her oran için enflasyon farkı olacak şekilde yüzdelik zam. 2022-2023 yılları için memur maaşlarındaki artış oranı ortalama yüzde 31,2 – miktar olarak 1352 lira olarak gerçekleşmiştir. En düşük memur maaşı 4 bin 348 liradan 5 bin 700 liraya yükselmiştir. Toplu sözleşme ikramiyesi 134,84 TL iken toplu sözleşmeyle 400 TL’ye yükseltildi. İki yılın sonunda 489 TL olacak. Sendikamıza üye olan bütün sağlık çalışanlarına  3 ayda bir 400 TL toplu sözleşme ikramiyesi ödenecektir. Üyelerimizin ödediği aylık aidat maaşın binde 5’i kadar olup, sendika üyelerimizin ödediği aidat aylık ortalama 25 TL civarındadır. Üyelerimizin ödediği aidata herhangi bir ekleme falan olması mümkün değildir. Dolayısıyla sendikamıza üye olan arkadaşlar 3 ayda bir 400 TL alacak olup, sendikamıza ödeyecekleri aylık aidat 25 TL civarında olacaktır. Sözleşmeliler konusunda 2022 yılında bir çalışma yapılması için uzlaşmaya varıldı. Sözleşmeli çalışanların kadroya geçişleriyle ilgili süreç 2022 yılında tamamlanacaktır. Konu ile ilgili toplu sözleşme maddesinde de açıkça sözleşmelilerle ilgili düzenlemenin 2022 yılı içerisinde tamamlanacağı belirtilmiştir. Madde… – (1) Kamu kurum ve kuruluşlarının görüşü alınarak, sözleşmeli personel mevzuatında düzenleme yapılması suretiyle sözleşmeli personelin statülerinin yeniden belirlenmesine ilişkin çalışma, yetkili konfederasyonun katkı ve katılımıyla 2022 yılı içerisinde tamamlanacaktır.” 3600 ek göstergenin çerçevesi 2022 yılında yapılacak çalışmayla belirlenecek. Sağlık çalışanlarına verilecek olan 3600 ek gösterge ile ilgili çalışma 2022 yılı içerinde tamamlanacaktır. Bununla ilgili toplu sözleşme maddesinde 2022 yılında sürecin tamamlanacağı açıkça belirtilmiştir. Madde…- (1) Kamu kurum ve kuruluşlarının görüşleri alınarak 3600 ek gösterge düzenlemesi dahil olmak üzere ek göstergelere ilişkin çalışma, yetkili konfederasyonun katkı ve katılımıyla 2022 yılı içerisinde tamamlanacaktır.” Sözleşmeli personel de sürekli görev yolluğu hakkından faydalanacak. Engelli çocuğu olan kamu görevlilerine çocuk yardımı; 0-6 yaş grubundaki çocukları için 188,78 TL (500 gösterge rakamının 2 katı), 6 yaş üstü çocukları için 94,39 TL (250 gösterge rakamının 2 katı) olarak ödenecek. Eşi çalışmayan kamu görevlilerine ödenen aile yardımını 429,11 TL’ye çıkarıldı. Geçici personel (4/C) iken sözleşmeli statüye (4/B) geçen personele 179,34 TL ilave artış yapıldı. Şef kadrolarında bulunan personele 179,34 TL ilave zam yapılacak.

 


FOTO GALERİ



PAYLAŞ :