BEDENSEL ENGEL BİREYE, DÜŞÜNCESEL ENGEL TOPLUMA ZARAR VERİR.
09 Mayıs 2018, Çarşamba

 

BEDENSEL ENGEL BİREYE, DÜŞÜNCESEL ENGEL TOPLUMA ZARAR VERİR.

Doğumdan kaynaklı ya da kalıtımsal bir hastalık nedeniyle veya bir kaza sonucu be­densel veya ruhsal bozukluğu olan ya da bedeninden bir parça kaybederek bir işlevi yerine getiremeyen insanlara engelli denir. Herkesin başına gelebilecek olan bu tür bir durum karşısında duyarlı olma­k gerekir. Engelli insanlara acımak yerine, onları hayata bağlayacak davranışlarda bulunup yaşamlarını kolaylaştırarak onların mutlu olmala­rını sağlamalıyız. Onların normal bireyler gibi hayatlarına devam etmeleri, eğitim, sağlık, ulaşım, beslenme ve barınma ihtiyaçlarını mümkün olduğunca kendilerine sağlandırılmalıdır.

Engellilerin vatandaşlarımızın çeşitli sorunları vardır. Bunlar;

  • Engelli olmanın sebepleri ile çevresel sorunlar,

  • Engellilerin eğitimi,

  • Diğer insanların engellilerle ilgili eğitimi, seklinde sıralanabilir.

 

Engelli olmanın sebepleri;

Uzman doktorlara göre akraba evlilikleri, hamilelik öncesi veya hamilelik sırasında anne­nin ilaç, alkol veya uyuşturucu madde alması, doğum anında olabilecek hatalar, aşıların zamanında yapılmaması gibi durum­lar, zihinsel ve bedensel engellere sebep olabilir. İnsanın engelli olmasına neden olan hastalık veya kaza­lardan sonra hemen önlem alınmalıdır. Trafik veya iş kazalarında ilk yardım çok önemlidir. Kazalardaki ölümlerin çoğu ilk yarım saat içinde olmaktadır. Kazadan hemen sonra yaralıya ilk yardım uygulamalıyız, Sağlık personelinin olay yerine gelmesinden sonra, yaralı hemen en yakın hastaneye ulaştırılmalıdır.

Engellilerin eğitimi,

İlgili kurumların verilerine göre ülkemizde çeşitli engellere sahip dört milyonu aşkın vatandaşımız bulunmaktadır. Bu sayının yaklaşık bir milyon beş yüz binini çocuklar oluşturmaktadır. Devletimiz, engelli çocukların eğitimi için okullar açmıştır. Görme işitme ve ortopedik engelliler için özel okullar açılmıştır. Zihinsel ve ruhsal engelliler ise belirli okulların bünyesinde açılmış olan özel sınıflarda eğitim ve öğretim gör­mektedirler. Ayrıca bir çok şehrimizde rehabilitasyon merkezleri de açılmıştır.

Diğer insanların engellilerle ilgili eğitimi

Engelli vatandaşlarımız da tıpkı diğer vatandaşlarımız gibi yaşamlarını sürdürebilmek için toplumda bir yer edinmeleri gerekir. Onlar da engel durumuna ve oranına göre kendilerine uygun bir iş bulmak, çalışmak, evlenmek, çocuk sahibi olmak durumundadırlar.  Ancak onların hayata tutunmaları, toplumun bir parçası olmaları için diğer insanların onların önlerine çıkarttıkları engelleri de aşmaları gerekmektedir.

Bu konuda insanlar eğitilmelidir. Çocukları okullarında eğitilmeli, çarşı pazar esnafı müteahhitler, mimarlar, mühendisler, belediye ve valilik çalışanları eğitilmelidir. Engelli vatandaşlarımızın günlük yaşamlarını kolaylaştırıcı ça­lışmalar yapılmalıdır. Toplu taşıma araçları, engelli va­tandaşlarımızın kolayca binip inebileceği biçimde düzenlenmeli­dir. Caddede, parkta veya iş yerindeki tuvaletler, engelli vatandaşlarımızın kullanabileceği biçimde yapılmalıdır. Yol ve kaldırımlar engellilere uygun yapılmalı ve bu alanlar diğer insanlar tarafından işgal edilmemelidir. Kamu ve özel sektörde çalışan engelli personelin iş yerlerine ulaşımlarının servisler tarafından kolaylaştırılmalıdır.

Ülkemizde ve Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerde, 10-16 Mayıs tarihleri arası Engelliler Haftası olarak değerlendirilmektedir. Engelliler Haftası kapsamında tekrar belirtmek isteriz ki herkesin bu konuda sorumluluk üstlenmesi gerekir. Unutmayın her birey bir engelli adayıdır.

             Yönetim Kurulu A.

             Recep AKDOĞAN

Sağlık-Sen Kırıkkale Şube Başkanı

PAYLAŞ :