DÖNER SERMAYE SİSTEMİ DÜZENLENMELİ
05 Aralık 2019, Perşembe

DÖNER SERMAYE SİSTEMİ YENİDEN YAPILANDIRILMAYA MUHTAÇTIR.

Genel Başkanımız Semih Durmuş, döner sermaye sistemi hakkında sendikamızın düşüncülerini ifade ettiler. Genel Başkanımız açıklamalarında; “Döner sermaye yönetmeliği sorun üretir hale gelmiştir. Genel Merkez Başkanlığına seçildiğimizde ilk oluşturduğumuz komisyon döner sermaye komisyonu oldu çünkü en önemli sorunumuz bu. Yaptığımız çalışmayı bakanlığımıza sunduk, 'hekimlerle alakalı performans uygulaması mutlaka olsun' diyorsunuz, olsun ama 'hekim dışı personelle alakalı böyle bir model teklifimiz var bunu uygulayın' diyoruz. Sağlık çalışanlarının performans uygulaması yok ama herkesin kabul edebileceği makul ve mantıklı kriterler getirelim.

İnsanların çalışacağı il, bir kriter olsun. İstanbul'da çalışanla Bartın'da çalışan aynı ücreti almasın. Hastane bir kriter olsun. Üçüncü basamak bir hastaneyle entegre hastane bir olmasın. Çalışılan servis bir kriter olsun. Bazı servislerde personel istihdam etmekte gerçekten zorluk çekiliyor. Eğitim bir kriter olsun. Bu kriterler belirlensin ve bunun karşılığında çalışana sabit ücretler verilsin” değerlendirmesinde bulundu.

“Adalet ve Denge Sağlanabilir”

Kamuda sağlıktan başka hiçbir kurumda farklı ücret uygulaması olmadığına dikkat çeken Durmuş, hastanelerde çalışan, aynı unvan ve göreve sahip çalışanların farklı maaşlar almasının iş barışını zedelediğini kaydetti. Durmuş, devamında şunları kaydetti:

"Herkese en yüksekten verecek durumumuz olmayabilir, imkânlarımız kısıtlı olabilir ama en azında mevcut paranın dağıtılmasında bir adalet, denge, düzen sağlanabilir. Bunu yapmak çok zor değil. 2003'te döner sermaye yönetmeliği hazırlanıyorken sıfır tecrübeyle yapıldı ama bugün artık 17 yıllık bir tecrübe var. Onun için sendika olarak en önemli sorunumuz ve mutlaka çözülmesi gereken ve gerekli yerlere taşıdığımız döner sermaye yönetmeliği adil ve adaletli bir şekilde yeniden yapılandırılmalı, çalışanlar emeğinin ve alın terinin karşılığını almalıdır." Şeklinde görüşlerimizi ifade ettiler.

Konu hakkında açıklama yapan Kırıkkale Şube Başkanımız Recep Akdoğan yapmış olduğu açıklamada; “Genel merkezimizin ülkemiz genelinde yapmış olduğu çalışmalar incelemeler var.  Bizler de sahada gördüğümüz, sağlık çalışanlarımızın yaşamış olduğu sıkıntıları, onların haklı taleplerini Şube Başkanlığımız nezdinde gerek il içinde gerekse de katıldığımız iller düzeyindeki tüm toplantılarda dile getiriyor Genel Merkezimize iletiyoruz. Sendikamızın yıkıcı değil yapıcı karakteri nedeniyle sadece sorunları iletmekle yetinmeyip gerek sahada gerekse de Genel Merkezimizde yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde bir çözüm önerisi ile bu sorunları dile getiriyoruz. Soruna değil çözüme ortak olmak, enerjimizi pozitif yönde harcamak için çalışıyoruz.

Sağlık sistemi bir bütün olarak değerlendirilmelidir. Bu sistem içerisinde birçok farklı pozisyonda birçok çalışan birlikte hizmet vermektedir. Sağlık çalışanlarımız ailelerinden, zamanlarından özveride bulunarak hizmet etmektedir. Bu sistemin her parçasına hakları, katkıları nispetinde eşit ve hakkaniyetli bir şekilde dağıtılması tarafında olduğumuzu ifade etmekteyiz. Bu kapsamda Döner Sermaye Sisteminin tekrardan incelenerek hakkaniyet ölçüsünde güncellenmesi gerektiğini bir kez daha belirtiyoruz.” Şeklinde görüşlerini ifade etti.

PAYLAŞ :