8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ BULUŞMASI
09 Mart 2022, Çarşamba

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ BULUŞMASI

Sağlık-Sen Kırıkkale Şube Başkanlığımız 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kapsamında istişare toplantısı düzenledi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü İstişare toplantımıza Şube Başkanımız Recep AKDOĞAN’ın yanı sıra Yönetim Kurulu Üyelerimiz, Kadın Kolları Komisyonumuz ve Kadın İş Yeri Temsilcilerimiz bir araya geldi. Kadının toplumumuzdaki ve sağlık sektöründeki önemi, Toplumsal cinsiyet eşitliği konularında istişarelerde bulunuldu.

Başkan Recep AKDOĞAN yapmış olduğu konuşmasında;

“Sözlerime başlamadan önce 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü en içten en samimi duygularımızla kutluyoruz. Kadının önemi Türk ve İslam tarihinde birçok örnek uygulamalarla açıkça belirtilmiştir. Tarih boyunca Aziz Milletimiz Kadın hakları konusunda hassas davranmıştır ve tarihsel süreçler içerisinde büyük roller üstlenmiş kadınlarımız bulunmaktadır.

Eski Türklerde kadın ve erkeğin toplumda eşit bir seviyede olduğunu söyleyebiliriz. Eski Türkler anneye “ög” derlerdi. Bugün kullandığımız öksüz kelimesi de buradan gelmektedir. Babadan sonra aileyi anne temsil ederdi. Babanın mirası anneye değerdi. Çocuklarının varisi de anne idi. Kadınlar Türk tarihinde hükümdarların nâibi veya devlet içinde büyük söz sahibi idiler. Ana daha önce gelir ve ana-baba denirdi. Türkler kız ve erkek çocuklar arasında bir ayrılık göstermiyorlardı. Eski Türklerde evin sahibi kadındı. Kız evin başı, evin yakışığı, kazanın kulpu gibidir.

Türk kadınının Millî Mücadele’deki azmi ve fedakârlıkları belki de bütün dünyada emsali görülmemiş, âdeta adı konulmamış, yazılmamış bir kadın destanı gibidir. Cephede elinde silahla savaşanlardan cephe gerisinde Mehmetçiğe lojistik destek verenlere, miting meydanlarında kalabalıkları millî mücadeleye ikna edenlerden teşkilatlanarak dernek kuranlara, Türk kadınları, kurtuluş destanımızda hiç de hafife alınmayacak büyük işler yapmıştır. Bu kahramanların birçoğunun ise maalesef isimleri bile bilinmemektedir.

Türk kadınlarının özellikle Çanakkale savaşı ve milli mücadele sırasında gösterdikleri kahramanca tutum onların cumhuriyetle beraber birçok hakka sahip olmasını sağlamıştır. Nene Hatun, Onbaşı Nezahat, Kılavuz Hatice, Şerife Bacı, Kara Fatma, Halide Edip gibi kadınların yaptığı faaliyetler Cumhuriyetin ilanından sonra kadın haklarının hızla kazanılmasında rol oynamıştır. Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK bu konuda “Dünyada hiçbir milletin kadını “Ben Anadolu Kadınından fazla çalıştım. Milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu Kadını kadar emek verdim,” diyemez!” diyerek Türk kadının milli mücadeledeki rolünün öneminin altını çizmiştir.

Her geçen yıl Hem Kadınlarımızın hem de Toplumsal cinsiyet eşitliğinin önemi daha da önemli daha da etkin olarak karşımıza çıkmaktadır.

Az önce de ifade ettiğim gibi tarihsel süreçte burada anlatamayacağım kadar çok örnek bulunmaktadır. Kadınlarımız her alanda erkeklerimiz kadar etkili ve önemlidir. Öyle önemlidir ki; bir milletin ilerlemesi o milletin kadınlarının etkinliği ile paraleldir desek yeridir.

En kalbi duygularımla Tüm dünya kadınlarının “Dünya Kadınlar Gününü” kutlar, her bir kadına saygılarımı sunarım.” Şeklinde duygularını ifade etti.

Gerçekleşen istişareler sonrasında toplantımız karşılıklı memnuniyet ifadeleri ile sonlandırıldı.


FOTO GALERİ



PAYLAŞ :