SAĞLIKTA ŞİDDETİ KINIYORUZ
10 Aralık 2017, Pazar

SUSMAK ŞİDDETİ ONAYLAMAKTIR. SESSİZ KALMAYIN.

Son zamanlarda artan sağlıkta şiddet olaylarına ilişkin Genel Başkanımız Metin MEMİŞ, sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetin karşılıksız kalmaması gerektiğini ve önlenmesi için her türlü tedbirin alınması gerektiğini söyledi.

Metin MEMİŞ, AKİT TV’ye konuk olarak gündemdeki konuları değerlendirdi. Genel Başkanımız Memiş’in, sağlıkta şiddet konusundaki açıklamaları şu şekilde:

“Sağlıkta şiddet konusunun hala tartışılıyor olması bizim canımızı çok sıkıyor. Sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetin yapılan hizmete bir vefasızlık olduğunu düşünüyoruz. Sağlık Bakanlığı geçen sene “Şifa Veren Ele Vefa” diyerek sağlık çalışanlarına gereken vefanın gösterilmesi gerektiğine vurgu yapmıştı. Biz de Sağlık Bakanlığı’yla birlikte “Sağlıkta Şiddete Sıfır Tolerans” başlığıyla bir çalışma gerçekleştirdik. Ve burada alınan kararla beyaz kod uygulamasını devreye soktuk. Ama bu sağlık çalışanlara karşı uygulanan şiddetin önlenmesi için yeterli değil, şiddet uygulayanların tutuklu yargılanması için Meclis Komisyonuna teklifte bulunduk. Komisyonda aldığı kararla bu teklifimizi kanun tasarısı haline getirdi ama maalesef bu kanun sahada uygulanmıyor. Şiddete maruz kalan sağlık çalışanları şikâyetçi bile olamıyor, çünkü hastaneden eve giderken saldırıya uğramaktan korkuyorlar. Ayrıca saldırganların sağlık hizmetlerini cebinden ödemesini istiyoruz. İngiltere’den bir örnek vereceğim; sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlar İngiltere’de kolluk görevlileri tarafından sağlık hizmeti alacağı alana götürülüyor. Bu uygulama bizim ülkemizde de uygulanabilir. Cumhurbaşkanımız gerçekleştirdiğimiz bir programda “Sağlık çalışanları umudun adıdır” demişti. İnsanların umudu olan sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet karşılıksız kalmamalı ve önlenmesi için her türlü tedbir alınmalı.” dedi

Sağlık-Sen Kırıkkale Şube Başkanımız Recep AKDOĞAN ise Yönetim Kurulumuz ve sendikamız adına yapmış olduğu açıklamasında;

“Şiddeti Dünya Sağlık Örgütü, “kendine, bir başkasına, grup ya da topluluğa yönelik olarak ölüm, yaralama, ruhsal zedelenme, gelişimsel bozukluğa yol açabilecek ya da neden olacak şekilde fiziksel zorlama, güç kullanımı ya da tehdidinin amaçlı olarak uygulanması” olarak tanımlamaktadır.

Sağlık kurumlarındaki şiddet de, “hasta, hasta yakınları ya da diğer herhangi bir bireyden gelen, sağlık çalışanı için risk oluşturan; tehdit davranışı, sözel tehdit, fiziksel saldırıdan oluşan durum” olarak tanımlanmıştır.

Yaşadığımız toplumda şiddet içeren olayların giderek yaygınlaştığı aşikardır. Toplumda yaygınlaşma eğilimi gösteren şiddet eylemleri sağlık sektörünü de ciddi biçimde etkilemektedir.

Son yıllarda sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin giderek artmakta olduğu, hatta ölümcül boyutlara ulaştığını üzülerek görmekteyiz. Hekimlere ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddet, toplumsal şiddet kültüründen ayrı düşünülemez.

Ülkemizde sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddet olayları sadece Türkiye’ye özgü bir durum olmayıp, küresel bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü şiddeti “ bir halk sağlığı sorunudur” diye tanımlamaktadır.

Yapılan çalışmalarda şiddete uğrayanlarda şiddetin psikolojik etkileri gösterilmiştir. Şaşkınlık, kızgınlık, çaresizlik, korku, tükenmişlik, güven kaybı, kendini suçlama gibi farklı duygulara neden olduğu belirtilmiştir.  Ayrıca özellikle fiziksel şiddete uğrayan çalışanlarda, travma sonrası stres bozukluğu gelişebileceğine değinilmiştir. Çalışmalarda saptanan bir diğer sonuç, şiddete uğrayan sağlık çalışanının, diğer hastalara sunduğu hizmet kalitesinin dolaylı olarak düşmesidir.

Şiddetin nedenlerine dair bir çok çalışma yapılmış ve bir çok neden üzerinde durulmuş olsa da temel iki neden iletişim eksikliği-kopukluğu ve empati eksikliği yani kendimizi diğerinin yerine koyamama durumudur. Oysa gerek milli, gerek kültürel değerlerimizde empati ve iletişim son derece yoğundur. Toplumumuzun en küçük yapılanması aileden başlayarak topyekûn ol şiddete karşı bir tavır alınması ve iletişim kanallarının kullanılmasının teşviki aslında özümüze geri dönülmesi şiddetin uzun vadede yok edilmesini sağlayacak en etkili önlem olacaktır.

Hiçbir canlı şiddeti hak etmez. Hiç bir sorun da şiddetle çözülemez. Amaçları insanları kaybettikleri sağlıklarına kavuşturmak gibi son derece kutsal bir mesleğin erbabı olan sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet aslında toplumsal kayıptan başka bir şey değildir.

Bizler Sağlık-Sen ailesi olarak belirtmek isteriz ki; bu şiddet eğilimleri yasaların ağırlaştırılması ile cezalandırılacaktır. Hiçbir meslektaşımızın böylesine üzücü hadiseler yaşamaması adına her bir olayın ayrı ayrı sıkı bir şekilde takipçisi olacağız.” Şeklinde görüşümüzü ifade etti. 

 

PAYLAŞ :