Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sağlık-Sen arasında yapılan Kurum İdari Kurulu (KİK) Toplantısı’nda önemli kararlar alındı. Nöbet tutan sosyal hizmet profesyonellerine verilen ek ders ücretlerinin, sözleşmeli ve kadro karşılığı sözleşmeli olarak çalışan personele de ödenmesi talebi Sağlık-Sen tarafından gündeme getirildi. Bakanlık yetkilileri de bu konuda çalışma yaptıklarını ve belirtilen personele de ek ders ücreti vereceklerini, bununla beraber de yeni bir Nöbet Yönergesi hazırladıklarını ifade etti.
Sağlık-Sen ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında yapılan 2025 yılının ilk Kurum İdari Kurulu (KİK) Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda sosyal hizmet profesyonellerini ilgilendiren birçok konuda önemli kararlar alındı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda gerçekleşen toplantıya Sağlık-Sen adına Genel Başkan Mahmut Faruk Doğan, Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Irgatoğlu ile mevzuat uzmanları katılırken, Bakanlık adına Personel Genel Müdürü Hamza Gökhan Eryılmaz, Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü Av. Özge Aydiş Toy, Strateji Geliştirme Başkanı Mahmut Aslan ve ilgili bürokratlar katıldı.
Nöbet Tutan Sözleşmeli Personele Ek Ders Ücreti Geliyor
Sağlık-Sen heyeti nöbet tutan sosyal hizmet profesyonellerine verilen ek ders ücretlerinin, sözleşmeli ve kadro karşılığı sözleşmeli olarak çalışan personele de ödenmesi talebini gündeme getirildi. Bakanlık yetkilileri, belirtilen personele de ek ders ücreti verilmesi için çalıştıklarını ifade etti. Ayrıca Bakanlık, yeni bir Nöbet Yönergesi hazırladıklarının bilgisini verdi.
Öte yandan Sağlık-Sen heyeti, banka promosyon sözleşmelerinin güncelleme tarihinin bitimine kısa bir süre kaldığını hatırlatarak, yapılacak yeni promosyon anlaşmalarının günümüz ekonomik koşullarına uygun şekilde yapılmasını talep etti.
“Bayram ve İdari İzin Günlerinde Nöbet Tutan Personele İzin Kolaylığı Sağlanacak”
Bayram ve idari izin günlerinde nöbet tutan sözleşmeli personelin, izinlerini en kısa sürede kullanabilmelerine yönelik kolaylık sağlanmasını isteyen Sağlık-Sen’e Bakanlık yetkilileri, gerekli kolaylığın sağlanacağını dile getirdi
Sağlık-Sen tarafından7433 sayılı Kanun kapsamında kadroya geçen personel ile yeni atanan 4/B sözleşmeli personelin, üç yılını doldurması halinde 4/A statüsündeki devlet memurları gibi eş durumu tayininden yararlanabilmesi talep edildi.
Bu konuda da çalışma yapılması kararlaştırıldı.
“Görevde Yükselme ve Ünvan Değişikliği Sınavı Konusunda Yönetmelik Hazırlanacak”
Görevde Yükselme ve Ünvan Değişikliği ile ilgili de Sağlık-Sen tarafından önemli konular dile getirildi.
Sağlık-Sen “Görevde Yükselme ve Ünvan Değişikliği Sınavı ile atanan personelin, üç yıl boyunca tayin talebinde bulunamamasına ilişkin düzenlemenin kaldırılmasını, Görevde Yükselme Sınavında, kuruluş müdürü ve müdür yardımcısı kadrolarına başvuru şartlarında yer alan ünvanların kapsamının genişletilmesini ve ilgili hizmet süresi şartlarının azaltılmasını” istedi.
Bakanlık bu konunun çözümü için yeni bir Yönetmelik hazırlığının devam ettiğini belirtti.
“Kısa Süreli Refakat İzinleri Mazeret İzninden Sayılacak”
KİK Toplantısında refakat izinleri konusunda da önemli bir karar alındı. Sosyal hizmet profesyonellerinin hastanede tedavi gören birinci derece yakınlarına kısa süreli refakat etmeleri durumunda öncelikli olarak mazeret izninden faydalandırılması konusunda mutabık kalındı.
3 Konuda Daha Bakanlık Çalışma Yapacak
Sağlık-Sen’in talebi doğrultusunda Aile Bakanlığı tarafından;
“Nöbet usulüyle görev yapan yurt yönetim memurlarına, fazla mesai karşılığında ek ders ücreti ödenebilmesi,
Bakanlık merkez, il müdürlükleri ve bağlı kuruluşlar için standart kadro çalışmasının tamamlanması ve sonrasında ihtiyaç duyulan insan kaynağının karşılanması amacıyla yeterli sayıda personel alımının yapılması,
Ek ders karşılığı görev yaparken ‘Sosyal Hizmet Personeli’ unvanı ile 4/B sözleşmeli statüsünde istihdam edilen personelin görev tanımları ile özlük hakları konusunda taşra teşkilatının bilgilendirilmesi” konularında da çalışma yapılması hususunda KİK’te karar alındı.
Sağlık-Sen tarafından gündeme getirilen diğer konularda şu şekilde:
24 saat esasına göre hizmet veren kuruluşlarda görev yapan personelin, öğle yemeği ve mesai dışı mola vakitleri mesai saatinden sayılmamaktadır. Ancak bu sürelerde de hizmet sunmaya devam etmektedirler. Örneğin, çocuk evleri sitesinde görevli personel yemek saatinde hizmet verdiği çocuklarla birlikte yemek yemektedir. Bu nedenle, bu tür kuruluşlarda görev yapan personelin mola vakitlerinin mesai saatinden sayılması gerekmektedir.
Yatılı kurumlar ve sosyal hizmet kuruluşlarına ilişkin yönetmeliklerin yeniden revize edilmesi ve personelin görev tanımlarının açıkça belirlenmesi sağlanmalıdır.